18 Aralık 2010 Cumartesi

Aşure


Bu yılda aşure'mi yaptım dağıttım allah kabul etsin inşalah.Çok istedim oruçta tutma ama tutamadım böbrek taşı düşürüyorum bol su ve ilaç kullanmam gerektiği için bu sene nasip olmadı.Aşuremin tarifine buradan bakabilirsiniz.

Aşure Günü ve Gecesi Nedir? Ne Anlama Gelir?
Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]

Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]

Öteden beri Kureyş de, Resulullah da Aşure günü oruç tutardı. Medine’ye gelince de yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını emretti. (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud)

Medine’de aşure günü oruç tutan Peygamber efendimiz, Yahudilerin de oruç tuttuklarını gördü. (Niye oruç tutuyorsunuz?) diye sordu. Onlar da, (Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için) dediler. Resulullah efendimiz de, Müslümanların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, (Ben Musa aleyhisselama sizden daha layıkım) buyurdu. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)


AŞURE GÜNÜNÜ EN HAYIRLI ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMENİZ DİLEĞİYLE
Yukardaki yazı netten alıntı.

13 yorum:

ham ham ev yemekleri dedi ki...

Allah kabul etsin aşurenizi ,oruç tutamadığınız için üzülmeyin Allah niyetinizi biliyor sağlık daha önemli çok geçmiş olsun..

Narince dedi ki...

Çok güzel, rengi şeffaf, kararınca hoş olmuyor. Ellerine sağlık Özlemhan.

zeynep dedi ki...

Merhabalarr Allah kabul etsin aşure gününüz mübarek olsun..Ellerinize sağlık...

Cafe Pepela dedi ki...

Ozlemhan,Allah kabul etsin.Ellerine sağlık gülüm.Subhanallah,şu mucizeleri okuyup da hayrete gark olmamak,şükürle dolmamak çok zor.Kalbi selamlarımla

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık canım,aşuren nefis gözükyor..
Rabbimiz kabul eylesin inşallah..
Ameller niyete göredir ya,sen oruç tutamamış olsan da Mevlamız tutmuş mükafatını verir inşallah..
Mutlu haftalar canım..
sevgilerimle..

Eya dedi ki...

Sevgili Özlemhan..ne güzel bilgiler paylasmisin bizimle, isin sadece Asure pisirmek olmadigini idrak etmemiz acisindan pek yararli bilgiler bunlar, allah hepimizin ibadetlerini kabul etsin, sevgiler

zehra

balböcükleri dedi ki...

Allah kabul etsin.bol bereket gelsin evine.nefis görünüyor.

Unknown dedi ki...

Allah kabul etsin. Harika görünüyor.
Ellerine sağlık
Sevgiler.

Disalce dedi ki...

özlemcim geçmiş olsun canım...
Allah kabul etsin..çok güzel görünüyor aşuren..bende çok severim..

ellerine sağlık...

sarımutfak-hande dedi ki...

allah kabul etsin canım bende haftasonu yapacağım
harika görünüyor
sıcacık sevgiler gönderiyorum sana

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

özlemcim Allah kabul etsin InsAllah.. Asuren nefiss görünüyor..ellerine,emegine saglik..sicacik sevgilerimle.. mutlu kal..

oakleyses dedi ki...

nike free uk, nike trainers uk, vans outlet, valentino shoes, lululemon, insanity workout, new balance shoes, celine handbags, wedding dresses, ghd hair, longchamp uk, instyler, mcm handbags, nike huaraches, mac cosmetics, soccer jerseys, chi flat iron, giuseppe zanotti outlet, asics running shoes, jimmy choo outlet, abercrombie and fitch, nike roshe run, nfl jerseys, hermes belt, north face outlet, soccer shoes, bottega veneta, hollister, nike roshe run uk, herve leger, babyliss, abercrombie and fitch uk, reebok outlet, p90x workout, mont blanc pens, north face outlet, ferragamo shoes, nike air max uk, nike air max uk, beats by dre

raybanoutlet001 dedi ki...

denver broncos jerseys
dallas cowboys jersey
nike air huarache
air force 1 shoes
cheap michael kors handbags
polo ralph lauren
nike huarache
cheap jordans
hermes belt
michael kors handbags