11 Şubat 2007 Pazar

AŞURE


Aşureyi ben çok seviyorum nedense aşure ayı dışında'da hiç yapmıyoruz aslında normal zamanlardada yaılabilir ama nedense kendimizi muharrem ayına şartlandırıyoruz. Aşure tarifini annemden aldım.Yaptım komşularıma dağıttım sonrada kocaman bir tabak köyup hüplettim.
Malzemeler
3 su bardağı akşamdan ıslatılmış buğday
1 su bardağı kuru fasülye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı doğranmış incir
1 su bardağı doğranmış kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı çekilmiş fındık
1 çay bardağı fıstık
1 çay bardağı badem kırığı
1 su bardağı ceviz
1 Nar
1 portakal
2.5 su bardağı şeker
Yapılışı
1-öncelikle buğdayımızla birlikte fasülyemizi haşlıyoruz. nohutu ayrı haşlıyoruz.Buğday ve fasülye karışımı pişmesine yaklaşık on dakika kala üzümleri ilave ediyoruz,beş dakika kala kayısı incir ve diğerlerini ilave ediyoruz şekerinide koyup beş dakika daha kaynatıyoruz altını kapatıyoruz.
2-Buğdaylar pişmeden 15 dakia önce İncirleri,kayısıları küp küp doğrayıp suya koyuyoruz.
3-Üzümleri ayrı bir kapta yıkayıp suya koyuyoruz.
4-Altını kapatacağımız zaman bir portakalı rendeleyip aşurenin içerisine katıyoruz.Arzu eden portakalın kendisinide küp küp doğrayıp servis ederken katabilir.
5-Ben çok sevmiyorum ama narda kullanabilirsiniz süslemede.
6-Ceviz ve tarçınıda süslemede kullanıyorum.

Hiç yorum yok: